Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Весь час втомлююсь: симптоми та методи боротьби

Втома — це реакція організму на навантаження. Звичайна стомлюваність з’являється після перевантаження організму (наприклад, унаслідок інтелектуального напруження, посилених тренувань, стресової ситуації).  Зазвичай вона супроводжується тимчасовим відчуттям слабкості та нестачі енергії, не проявляється погіршенням загального стану здоров’я та проходить після відпочинку.

У разі відчуття постійної втоми впродовж кількох місяців може розвиватися синдром хронічної втоми. Це патологічний стан, за якого втома не проходить тривалий час (шість місяців і більше), навіть після повноцінного відпочинку. Хронічна втома супроводжується тривалим відчуттям нездатності виконувати фізичну чи інтелектуальну роботу та потребує діагностики та лікування, оскільки може спровокувати розвиток неврологічних і психічних захворювань (наприклад, неврозів, депресії, панічних атак, мігрені). Також постійне відчуття втоми та пригніченості негативно позначається на фізичному та емоційному здоров’ї.

Вважають, що цей синдром не має чіткої причини, але спостерігають його розвиток досить часто при  взаємодії таких факторів, як послаблена та порушена імунна система,  ендокринні (гормональні) порушення, інтоксикації, низький тиск, брак вітамінів та мікроелементів, часті стреси, постійна психологічна напруга, неповноцінний сон. Тривалий і безконтрольний прийом деяких лікарських препаратів,  генетичні особливості організму можуть сприяти виникненню хронічної втоми.  Ризик розвитку хронічної втоми підвищують зловживання алкоголем, наркотичними речовинами, тютюнопалінням, надмірне споживання кофеїну чи енергетиків.

Як і  при будь-якій іншій хворобі, найефективнішими методами профілактики є  ті, що запобігають виникненню причин або факторів ризику.  Щоб  вберегти від ризику виникнення хронічної втоми себе та своїх близьких, особливо в такий складний час,  в якому ми живемо, вживаймо заходів, які залежать від нас:

1.            Дотримання режиму сну. Перед сном провітрюйте кімнату та відмовтеся від гаджетів за годину до сну. Кращою альтернативою стане приємне спілкування з близькими або читання улюбленої книжки.

2.            Організація правильного режиму харчування, повноцінне харчування, збагачене вітамінами та мікроелементами, білком, з обмеженою кількістю цукру та солі.

3.            Здійснення регулярних фізичних навантажень. Будь-яка фізична активність — біг, плавання, катання на велосипеді, ковзанах чи лижах — принесе заряд бадьорості й позитивних емоцій. Головне, щоб такі заняття були регулярними.

4.            Відмова від шкідливих звичок. Куріння та алкоголь, які люди часто застосовують, щоби розслабитися, насправді виснажують організм.

5.            Зміна видів діяльності: перехід від розумової до фізичної праці та навпаки.

6.            Правильний розподіл навантаження. На роботі під час перерви виходити подихати свіжим повітрям тощо.

7.            Вибудова взаємин між членами колективу або родини в атмосфері доброзичливості, порядності, інтелігентності, толерантності та емпатії.

Дотримуйтесь цих звичок, навчіться відпочивати, не перевантажуйте себе і хронічна втома оминатиме вас стороною.

Поділитись
Перейти до вмісту