Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Щеплення собак і котів проти сказу

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що з метою профілактики сказу в домашніх тварин фахівцями Чугуївської районної дільниці ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини 1 та 4 березня 2024 року будуть проводитись профілактичні щеплення собак та котів проти сказу в м. Чугуїв за адресою: вул. Гагаріна, 15, м. Чугуїв, Харківська область, тел. 2-21-16, 0667655637. Графік роботи: Пн-Чт з 8.00 до 16.45, Пт з 8.00 до 15.45, Сб-Нд – вихідні.

Профілактичне щеплення убезпечить тварину від зараження сказом протягом 1 року.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити! Найдієвіший спосіб – це вакцинація!

Вакцина проти сказу є безкоштовною, вартість послуги профілактичного щеплення становить 11,05 грн.

ДОВІДКОВО.

Сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба спільна для людей і тварин, супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

  • Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, які не щеплені проти сказу.
  • В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові. 
  • При появі біля гурту сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць, вовків та інших) і нанесення ними покусів, необхідно терміново сповістити сільських або міського голову, ветеринарних та медичних працівників.
  • Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру.
  • Кожен випадок незвичного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання, при наданні тварині лікувальної допомоги ветеринарним фахівцем, слід дотримуватися правил безпеки.
  • Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.
Поділитись
Перейти до вмісту