Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Яким буде бюджет Чугуївської громади наступного року?

Процес формування проєкту бюджету Чугуївської міської територіальної громади на 2025 рік триває.

Слід зазначити, що бюджетна система України продовжує функціонувати в умовах воєнного стану, нестабільної макроекономічної ситуації у зв’язку з триваючою агресією російської федерації проти України, пріоритетного спрямування наявних у ній фінансових ресурсів на заходи оборони та національної безпеки України.

Військові дії, що тривають третій рік поспіль, вкрай негативно впливають на всі сфери суспільного життя, зумовлюють нові виклики, зокрема в галузях освіти, охорони здоров’я, довкілля, житлово-комунального господарства, в області критичної інфраструктури тощо.

Проєктом Закону України «Про Державний бюджет на 2025 рік» передбачено вилучення у громад 4% податку на доходи фізичних осіб – повернення до 60% частки ПДФО, яка зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, розмір мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму залишиться на рівні 2024 року. Прогноз надходжень місцевого бюджету на 2025 рік проведено на основі аналізу фактичних надходжень до бюджету громади за попередні роки, очікуваних надходжень до бюджету у 2024 році, розрахунків податкової служби, профільних відділів та управлінь міської ради, розрахунків комунальних підприємств. Уперше доходна частина бюджету громади на 2025 рік не передбачає зростання у порівнянні з поточним роком, що значно обмежує видаткову частину.

Тож в умовах воєнного стану ключові пріоритети формування бюджету міської територіальної громади на наступний рік і спрямування фінансових ресурсів залишаються незмінними:

  • надання підтримки підрозділам сил безпеки і оборони, забезпечення цивільного захисту, а також створення безпечних умов для мешканців громади;
  • підтримка функціонування систем критичної інфраструктури, зокрема енергопостачання, водопостачання, постачання теплової енергії, утримання у належному стані доріг;
  • підтримка установ охорони здоров’я;
  • надання соціальних послуг.

Фінансове управління Чугуївської міської ради

Поділитись
Перейти до вмісту