
Ящур на комерційних господарствах
Ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.
Для уникнення зараження поголів’я ящуром усі господарства мають дотримуватись закритого режиму роботи.
Закритий режим роботи комерційного господарства – надійний метод убезпечення поголів’я від низки інфекційних хвороб, зокрема ящуру. Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30-денний карантин).
Також вірус ящуру може переноситись з кормами, інвентарем, транспортом, на взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.
У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно зображені всі можливі шляхи зараження ящуром.

Як убезпечити худобу від ящуру при транспортуванні?
В процесі переміщення тварин також важливо вжити всі заходи, для уникнення контактів тварин, що можуть призвести до зараження вірусом ящуру.
У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно вказані можливі шляхи зараження вірусом ящуру під час транспортування худоби.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби.
