Чугуївська міська рада Харківської області

Ящур: що потрібно знати власникам тварин

Ящур на комерційних господарствах

Ящур – це вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, що призводить до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах він фіксується.

Для уникнення зараження поголів’я ящуром усі господарства мають дотримуватись закритого режиму роботи.

Закритий режим роботи комерційного господарства – надійний метод убезпечення поголів’я від низки інфекційних хвороб, зокрема ящуру. Адже ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійського тварини (для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30-денний карантин).

Також вірус ящуру може переноситись з кормами, інвентарем, транспортом, на взутті та одязі персоналу і, навіть, переноситись вітром.

У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно зображені всі можливі шляхи зараження ящуром.

Як убезпечити худобу від ящуру при транспортуванні?

В процесі переміщення тварин також важливо вжити всі заходи, для уникнення контактів тварин, що можуть призвести до зараження вірусом ящуру.

У спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці наочно вказані можливі шляхи зараження вірусом ящуру під час транспортування худоби.

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби.

Поділитись
Перейти до вмісту