Літо приносить нам сонячні дні, відпочинок на природі, свіжі фрукти, овочі прямо «з городу» та… кишкові інфекції.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це численна група гострих інфекційних захворювань, що проявляються ураженням шлунково-кишкового тракту.
Забруднення харчових продуктів може статися внаслідок порушення правил особистої гігієни під час приготування, кулінарної та термічної обробки продуктів харчування.
З водою та їжею, брудними руками в рот потрапляють віруси та бактерії. Потім ці мікроби транспортуються в шлунок та кишечник, де починають активно розмножуватися та продукувати різні токсини. Симптоми хвороби можуть розвинутись у період від 30 хвилин до тижня після контакту зі збудниками інфекції.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом після повернення додому з вулиці, перед вживанням їжі та після відвідування туалету;
- використовувати для пиття кип’ячену або бутильовану воду;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити під проточною водою, потім обдавати окропом;
- приділяйте особливу увагу продуктам, що швидко псуються (м’ясні напівфабрикати, варена ковбаса, салати, сир, молоко тощо). При покупці таких продуктів звертайте увагу на термін придатності, дотримуйтесь терміну та температурного режиму їх зберігання в холодильнику. При закінченні терміну придатності до вживання або підозрі, що продукт зіпсований, викидайте їх без жалю;
- використовувати під час транспортування та зберігання продуктів харчування чисту упаковку (поліетилен, папір, контейнери для харчових продуктів тощо);
- користуватися роздільними обробними дошками та ножами при роботі з сирими та готовими продуктами;
- вести боротьбу з мухами та тарганами, зберігати продукти у місцях, захищених від комах, гризунів, свійських тварин;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або у місцях несанкціонованої торгівлі;
- не купатися у водоймах, де це не рекомендується чи заборонено.
При перших симптомах захворювання неодмінно викликайте лікаря. Не займайтеся самолікуванням!
Будьте здорові та бережіть себе!
Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області