Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Працевлаштування ветеранів: які переваги для роботодавців

Міністерство у справах ветеранів у листі від 10.07.2024 р. № 11203/1.5/6.2-24 розповіло про додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню учасникам бойових дій.

Відповідно до частини першої пункту 8 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» до категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, належать, зокрема учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19–21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Наявність даних гарантій означає, що згідно з частиною другою статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцю, який за направленням територіальних органів Державної служби зайнятості, працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років, осіб, зазначених у пунктах 6 і 8 частини першої статті 14 цього Закону, та які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, компенсуються 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати. Загальна тривалість виплати компенсації становить шість місяців.

Також, згідно зі статтею 42 Кодексу законів про працю України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається, зокрема, учасникам бойових дій.

Водночас, відповідно до статті 421 цього Кодексу переважне право на укладення трудового договору у разі повторного прийняття на роботу надається особам, зазначеним у статті 42 цього Кодексу, та в інших випадках, передбачених колективним договором. Але, лише протягом року після звільнення.

КАДРОВИК.UA

Поділитись
Перейти до вмісту