Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Сьогодні – Європейський день боротьби з інсультом

Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них молодше 65 років. Але є й хороша новина: 80% інсультів можна запобігти!

Ризик інсульту пов’язаний із такими факторами:

  • серцево-судинні захворювання;
  • куріння та вживання алкоголю;
  • надлишкова маса тіла та ожиріння;
  • підвищений рівень глюкозі крові;
  • високий рівень холестерину;
  • малорухливий спосіб життя.

Усі ці фактори значною мірою пов’язані з нашими повсякденними звичками. Отже, щоб знизити ризики інсульту, треба виробляти здорові звички та дотримуватися здорового способу життя.

Їжте здорову їжу: свіжі овочі та фрукти, цільнозернові продукти, нежирне м’ясо та рибу. Обмежте вживання солі, цукру, трансжирів.

Рухайтеся! Помірні фізичні навантаження щонайменше 150 хвилин на тиждень знижують ризик інсульту на 25%. Це може бути не тільки спортзал, але й піша чи велосипедна прогулянка (по рівнині), танці, хатня робота.

Киньте курити, якщо курите. Нікотин у будь-якій формі (сигарети, кальяни, вейпи) згубно впливає на всі системи та життєво важливі органи.

Намагайтеся не вживати алкоголь! Він сприяє підвищенню артеріального тиску, згубно впливає на роботу центральної нервової системи, зокрема головного мозку.

Контролюйте вагу. Для цього ви можете розраховувати індекс маси тіла (ІМТ), вимірювати окружність талії та стегон. Запитайте у свого лікаря, як правильно робити розрахунки.

Стежте за артеріальним тиском! Вимірюйте тиск щоденно двічі на добу – вранці та ввечері. Якщо вже маєте артеріальну гіпертензію чи інші серцево-судинні захворювання, дотримуйтеся призначеного лікування. Це зменшить ризик виникнення інсульту.

Перевіряйте рівень холестерину. Це можна зробити безоплатно в сімейного лікаря. Якщо рівень холестерину високий, дотримуйтеся рекомендацій лікаря. 

Стежте за рівнем цукру в крові, адже люди з цукровим діабетом мають вищий ризик інсульту. А якщо під час інсульту рівень глюкози в крові зависокий, це може призвести до серйозніших наслідків.

Дотримання цих правил вимагає дисципліни та щоденних зусиль, але це той внесок у наше здоров’я, який не зможуть зробити за нас ні найсучасніші ліки, ні найпрофесійніші лікарі.

Поділитись
Перейти до вмісту