
Військові дії – це не тільки прямий згубний вплив зброї. Це також і опосередкована шкода через знищення інфраструктури, недотримання норм поховання загиблих, ускладнення проведення протиепідемічних заходів, неможливість надати кваліфіковану медичну допомогу на окупованих або прифронтових територіях, відсутність там чистої питної та водопровідної води. Усі ці фактори впливають на здатність деяких інфекцій розповсюджуватися з більш високою швидкістю. Зокрема, до них належить дизентерія (шигельоз).
Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків лише підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз. З метою профілактики та на виконання рішення позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області від 16.01.2025, Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку дизентерії (шигельозу) та основні способи її попередження.
Дизентерія (шигельоз) – це гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту. Може протікати як у вигляді поодиноких випадків, так і цілих спалахів, при цьому вражаючи велику кількість людей. Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій (людина, в якої виділяється збудник інфекції, але на здоров’я якої це не впливає, тому що імунна система адаптувалася до нього). В організм людини збудник потрапляє через брудні руки, при споживанні немитих овочів та фруктів, через воду і предмети, якими користувався хворий. Збудники виділяються з організму хворої людини починаючи з перших днів. Заразність зберігається протягом 7-10 днів. Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї (з домішками крові) та загальної інтоксикації організму (нудота, головний біль, зневоднення організму, підвищена температура, млявість, болі в печінці, шлунку, блювота, слабкість, відсутність апетиту, здуття живота; часта дефекація тощо).
Головна причина дизентерії – це порушення правил особистої гігієни! Тому правило № 1 для профілактики дизентерії – мити руки з милом щоразу після відвідування туалету. Дорослим також слід не просто навчити дітей мити руки, а робити це правильно. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.
Також для профілактики дизентерії потрібно дотримуватись таких правил:
- ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
- не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях;
- здійснюйте термічну обробку молока та молочних продуктів, які було куплено на фермерських ринках;
- не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном придатності;
- для пиття і приготування їжі використовуйте лише бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання (за наявності децентралізованого водопостачання (колодязя) воду перед вживанням слід кип’ятити);
- ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою, перед споживанням дітьми – овочі й фрукти обдайте окропом.
У разі появи симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням – негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.
Захворюванням легше запобігти, ніж потім довго і складно їх лікувати.
Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!