Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

На базі Чугуївського міського центру первинної медико-санітарної допомоги розпочала роботу мультидисциплінарна команда

У рамках Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги», що реалізується за сприяння Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя», працівники Чугуївського міського центру первинної медико-санітарної допомоги разом з десятьма закладами охорони здоров’я інших громад Харківської області долучилась до реалізації ініціативи зі створення мультидисциплінарних команд (МДК). До їх складу увійшли сімейні лікарі та медичні сестри, соціальні працівники та психологи, взаємодія яких базується на підтримці постійної комунікації та переадресації всередині команди.

Всього на базі ЦПМСД у громадах Харківської області створено 15 МДК, 10 з яких стаціонарні та 5 мобільні, що особливо важливо для громад, де пошкоджено медичні заклади, відчувається дефіцит медичних кадрів та фіксуються постійні обстріли територій. Для забезпечення цільових виїздів мультидисциплінарних команд та проактивної взаємодії передбачається створити бази даних пацієнтів та мапу їх переадресації.

Ця ініціатива має на меті покращити якість медичних сервісів та підтримати вразливі категорії населення, завдяки запровадженню пацієнт-орієнтованого підходу. Принцип дії МДК простий: людина (або ціла родина), яка потребує підтримки, звертається до сімейного лікаря, він оцінює ситуацію і за необхідності підключає до її вирішення соціального працівника (наприклад, для оформлення чи відновлення документів, матеріальної допомоги, у тому числі пов’язаної з необхідністю лікування). Якщо він помічає необхідність у психологічній підтримці, він також залучає психолога. Звернутися за допомогою можна також через соціального працівника, тоді «провідником» у системі надання послуг буде він.

Також надання послуг може відбуватися не заплановано: коли під час візиту лікар чи соціальний працівник помічає вразливість пацієнта і сигналізує про необхідність надання допомоги іншим колегам із МДК. Це дозволяє вчасно реагувати на потреби та попередити ускладнення ситуації.

Звернутись за допомогою може будь-хто, хто відчуває власну вразливість і потребує медичної, соціальної чи психологічної допомоги. Наприклад, паліативні пацієнти (доросле населення та діти), інваліди І та ІІ груп, особи віком 65+, ветерани, внутрішньо переміщені особи тощо.

Мультидисциплінарні команди спеціалізуються на вирішенні широкого спектру питань:

  • медичних: надання медичної допомоги, участь у програмах «Доступні ліки», отримання реабілітаційного обладнання тощо;
  • соціальних: сприяння в отриманні матеріальної чи гуманітарної допомоги, питання соціальної адаптації (пошуку роботи, житла, влаштуванні дітей для продовження навчання) тощо;
  • психологічних: підтримка у виході зі скрутних ситуацій, адаптації, протидії стресу та тривозі.

Щоб дізнатись більше про роботу МДК, зверніться до Вашого сімейного лікаря. Не відкладайте вирішення проблем на завтра, зробіть перший крок до покращення якості життя вже сьогодні!

Поділитись
Перейти до вмісту