Чугуївська міська рада Харківської області

Чугуївська міська рада

Про те, що дуже часто причиною отруєння стають ранні овочі та фрукти, мабуть, чули всі.  Але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.  Значна частина населення для питних цілей використовують воду із шахтних колодязів громадського користування, індивідуальних трубчастих колодязів, джерел.

Особливу тривогу викликають наявність у питній воді підвищений вміст нітратів.  Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях.

     Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності, ціанозом, а у дітей, крім цього – порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. 

      Заборонено використовувати воду з криниць, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л.

За даними дослідників України, у разі споживання питної води із вмістом у ній нітратів понад 50 мг/л може виникнути водно-нітратна метгемоглобінемія. В організмі під дією кишкової мікрофлори нітрати відновлюються у нітрити, які проникають у кров та блокують гемоглобін з утворенням метгемоглобіну. Тяжка форма цього захворювання (токсичний ціаноз) виникає виключно у немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні сухими поживними сумішами. Характерні прояви цього захворювання: ціаноз (синюшність) носогубного трикутника, мочок вух, кінчиків пальців – акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія (почастішання пульсу), задишка, потім судоми. Відомі випадки літального результату.

Легкі форми метгемоглобінемії, пов’язані із вживанням питної води з підвищеним вмістом нітратів, зустрічаються у дітей усіх вікових груп та дорослих людей. Для цих форм характерні слабкість, блідість, підвищена стомлюваність, які за недостатньої поінформованості можна пояснити іншими причинами. Розвитку зазначеної патології сприяють диспепсія та дисбактеріоз кишечника, проявом систематично підвищеного вмісту метгемоглобіну в організмі є пригнічення центральної нервової системи (головний біль, запаморочення, втома, сонливість), порушення ритмів серця, порушення кровообігу та гемолітична анемія. У дітей при вживанні питної води з підвищеним вмістом нітратів збільшується ризик виникнення зобу та інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Тяжка метгемоглобінемія може закінчитися літальним результатом у тому випадку, якщо її вчасно не розпізнати і не розпочати екстрене лікування.

          У дорослих метгемоглобінемія розвивається рідко, але можливий взаємозв’язок між тривалим вживанням води з підвищеним вмістом нітратів та збільшенням ризику виникнення раку сечового міхура та яєчників. Вагітним жінкам особливо небезпечно вживати воду, забруднену нітратами.

Згідно з відомостями, опублікованими в Україні, нітрати та нітрити, що містяться в питній воді, можуть призвести до збільшення поширеності серед населення хвороб системи кровообігу, хвороб крові та кровотворних органів.

Дотримуйтеся таких правил, щоб зменшити ризик впливу нітратів на ваш організм:

  • не вживайте питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок;
  • щоб приготувати їжу чи дати попити дитині до 3 років,  використовуйте чисту від нітратів питну воду;
  • місця облаштування бюветів, колодязів чи джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території. Ця місцина має знаходитися вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше як 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше як 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після цього, воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;
  • територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку; у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та робити іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.
  • Також  забороняється влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях. 
  • Для утеплення і захисту колодязів та каптажів джерел від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.
Поділитись
Перейти до вмісту